fbpx

Handler vægttab om rygrad? - og hvorfor svaret efter min mening altid er nej

Nu har jeg jo allerede teaset det, men jeg mener faktisk, at svaret i langt de fleste tilfælde er et stort og rungende nej. Vægttab er så komplekst, at jeg ikke mener, man kan koge det ned til så lidt. Handler vægttab om rygrad – måske i nogle få tilfælde. Der vil altid være behov for en grad af selvdisciplin eller selvkontrol, men i det store hele mener jeg, det handler om langt mere og andet end bare “manglende rygrad”.

Kalorier ind < kalorier ud

De fleste der starter på et vægttab gør det ud fra præmissen, at kalorier ind skal være mindre end kalorier ud. Altså udelukkede fokus på kalorieunderskud. Jeg er enig i, at kalorieunderskud er nødvendigt for vægttab. Intet kalorieunderskud = intet vægttab.

Det gør de fleste gennem kostomlægning så kalorierne i maden minimeres og/eller øget træning, så der forbrændes flere kalorier. Så langt så godt.

Men én ting er at have styr på de kalorier, der hører til måltiderne. Men det mange glemmer her, er de rigtig mange kalorier der ligger i hyggemaden til filmen om aftenen, mellemmåltiderne på grund af den lille sult, sukkertrangen om eftermiddagen eller det store stykke kage på arbejde. Kort sagt alle de steder hvor du spiser noget “uplanlagt” eller spiser af andre årsager end reel sult. Mange kigger på hvad, de spiser, men glemmer at kigge på hvorfor de spiser.

Handler vægttab om rygrad? - og hvorfor svaret altid er nej. LCHF, KETO, lowcarb - Lowcarb Livsstil

Hvorfor spiser du?

Det er altid legalt at spise, når du er sulten. Ingen bør sulte sig selv. Så det her handler om de gange, du spiser, hvor det ikke skyldes sult, som eksempelvis:

  • Den håndfuld mandler du snupper, når du går gennem køkkenet
  • Den chokoladebar du hapser efter aftensmaden
  • Den pose slik du spiser, mens du ser et afsnit serie om aftenen
  • Den pose chips du spiser på vej hjem i bilen
  • De to kanelsnegle du spiser fredag eftermiddag, hvor du havde planlagt kun at spise den ene

Vi kan alle genkende bare nogle af de situationer. Og de sker oftere, end vi nok ønsker at indrømme. Men de sker også af en årsag – og det er ikke bare manglende rygrad, som det ellers ofte får skyld for. Vi bebrejder os selv. Vi kunne bare have ladet være. Hvis vi dog bare havde mere rygrad. Vi ved det jo godt. Vi skal bare se efter og tage os sammen. Vi føler skyld, skam og flovhed. Det er jo vores egen skyld.

At forstå og lytte til kroppens signaler

Hvis der er én ting, vi er blevet mestre til over lang tid, så er det ikke at forstå og/eller lytte til kroppens signaler. Det gælder uanset, om vi snakker stress, tørst, sult, træthed eller andet. Vi lytter simpelthen ikke – eller forstår ikke, hvad vi mærker. Det er noget, vi tillærer os, og det kan tage lang tid og meget arbejde at genlære det.

Når vi ikke hører eller forstår kroppens signaler, kan vi let mistolke dem. Hvad vi mærker som sult, kan skyldes rigtig mange andre ting som f.eks.:

  • Tørst
  • Træthed
  • Kedsomhed
  • Stress
  • Følelser

Så første – enormt svære – skridt er, at finde ud af, hvorfor du spiser. Først derefter kan du gøre noget ved det. Ellers hjælper hvad du spiser kun minimalt.

For lige at understrege det – så er jeg helt enig i, at vægttab kræver kalorieunderskud. Men at ændre sine madvaner eller sine motionsmønstre hjælper kun lidt, hvis du ikke finder ind til, hvorfor du spiser og ændrer på netop det mønster. Og det handler ikke om rygrad. Det giver intet godt at dunke dig selv i hovedet med “jeg skal tage mig sammen!” eller lignende. Vægttab er en svær og kompleks disciplin, som ikke bare handler om det meget moderne “Luk munden og let røven”. Så handler vægttab om rygrad? Som udgangspunkt nej. Det er ikke dig, der er hverken doven, uduelig eller forkert. Du mangler bare redskaberne til at mærke dig selv, forstå din krops signaler og ændre dit handlemønster heraf. Det vil jeg rigtig gerne hjælpe dig med ved hjælp af Lowcarb Livsstil.

Jeg håber, du er blevet lidt klogere på, hvad et vægttab handler om. Jeg synes i hvert fald selv, det er et emne, der er værd at sætte sig ind i og forstå, når man ønsker at tabe sig. Det kan gøre nogle ting lettere og give en større forståelse for andre tig.

Læs mere om lowcarb kosten på bloggen

Læg en kommentar