fbpx

Hvad må du spise på LCHF / lowcarb / KETO?

Et af de nok mest stillede spørgsmål er det, hvad må du spise på LCHF / lowcarb kost? Og det er også et godt spørgsmål, for der findes et utal af svar – rigtige som forkerte. Først og fremmest bør siges – der er ikke noget, der er decideret forbudt på hverke LCHF, lowcarb eller KETO kost. Det hele handler om helheden og konteksten.

Der er mange ting, der er mere eller mindre velegnede på kosten, men det handler ikke om, at de er forbudte eller ej. Det handler mere enten om indholdet af kulhydrater, stivelse eller sukker – eller nogle helt generelle principper. Lad os tage det første først.

Indhold af kulhydrater, sukker og stivelse

(Raffineret) sukker og stivelse vil vi gerne væk fra, uanset om vi snakker LCHF, lowcarb eller KETO. Det gavner os ikke, og derfor holder vi det på et minimum. Vi vil gerne spise en ren kost, der primært er bygget op om kød, grønt og fedt. 

I forhold til kulhydrater har vi en vis mængde til rådighed. Hvor mange afhænger af, hvilken type lowcarb kost du har valgt. For KETO vælger de fleste max at indtage 20 g. kulhydrat om dagen. For LCHF/lowcarb kan mængden variere, men ligger ofte et sted mellem 20-50 g. kulhydrat om dagen. Derfor er nogle madvarer mere eller mindre velegnede i den henseende. Eksempelvis indeholder broccoli 3,1 g. kulhydrat per 100 g., mens kartoffel ligger omkring 18 g. kulhydrat per 100 g.
– hurtig hovedregning er der ikke plads til særlig meget kartoffel i en kulhydratrestriktiv kost frem for eksempelvis broccoli. 

Hvad må du spise på LCHF / lowcarb / KETO - Lowcarb Livsstil

Det betyder ikke, at kartofler er forbudt – kostemner med højt indhold af kulhydrat kan bare være sværere at passe ind i de daglige kulhydrater, men formår du det, er der for så vidt intet problem med det. Det er derfor, jeg gentagne gange fokuserer på det med, at det hele er en helhed.

Hvad er lowcarb livsstil? - Lowcarb livsstil ved Benedikte Jensen, certificeret kostvejleder i LCHF

Generelle principper i LCHF / lowcarb kost

Generelle principper er lidt mere svævende at snakke om. På lowcarb kost er der nogle principper, de fleste bruger i forhold til tilrettelæggelsen af kosten. Helt generelt kan man sige, at både LCHF og KETO kost handler om at spise rent. Det handler om at komme “tilbage til rødderne” med den slags kost, man spiste før i tiden – kød, grønt og fed. Det betyder, at vi gerne går efter at minimere e-numre, tilsætningsstoffer og erstatninger. Uden at være fanatiske naturligvis. Men eksempelvis er det langt bedre at spise et solidt måltid bestående af f.eks. æg, bacon og avocado end det er at lave sig en smoothie med sødemiddel og kunstig smagsgiver, hvis du forstår mig ret. Til de generelle principper hører også, at vi gerne holder os fra alle former for kornprodukter (og dermed også gluten), morgenmadsprodukter og fedtfattige alternativer som smørbar og den slags. Det kommer selvfølgelig igen an på, hvilke valg du tager for dig selv.

Helt ned til basis så spiser vi kød, grønt og fedt på LCHF / lowcarb kost. Hvis du forestiller dig en tallerken, fylder vi gerne ½ delen med grøntsager. Kål, broccoli og den slags gode, solide grøntsager. 1/4 fylder vi med proteinkilder som kød. Den sidste max 1/4 er forbeholdt fedt – saucer, fedtstof og den slags vi spiser til mæthed og som smagsgivere til måltiddet.

Jeg håber, du kunne bruge denne lille gennemgang af hvad spiser du på LCHF / lowcarb / KETO

Læs mere om lowcarb kosten på bloggen

Læg en kommentar