fbpx

Sødemidler og lowcarb livsstil

Sødemidler er blevet udskældte både i medier og blandt befolkningen. De er udskældte som usunde, vanedannende og endda kræftfremkaldende. Det er især aspartam, der har ry for sidstnævnte. Der findes også mange meninger i forhold til, om sødemidler hører til i en lowcarb kost eller ej. Jeg skal selvsagt ikke gøre mig til dommer for, hvad andre mener om sødemidler, men min egen holdning er, at de kan bruges med måde, hvis behovet er der. Der er dog sødemidler der er bedre end andre samt nogle, jeg selv går en stor bue udenom. Hvorfor skal jeg nok komme ind på.

Forskellige former for sødemidler

Sødemidler kommer i mange former. Der er det, vi kender som sukker, farin og flormelis. Der har Sukrin lavet en række erstatninger, som man kan bruge i stedet. Sukrin (reklamelink) kan erstatte sukker, Sukrin Gold (reklamelink) kan erstatte farin og Sukrin Melis (reklamelink) kan erstatte flormelis. 

De tre er oplagte i bagning, madlavning og til sødning af drikke. Derudover kommer sødemidler også i form af eksempelvis sirup og sødetabletter. Jeg er selv én af dem, der ikke kan drikke min kaffe uden sødning. Jeg gør derfor brug af nogle meget specifikke sødetabletter, jeg køber i Tyskland. Det gør jeg, fordi de er baseret på et sødestof, jeg kan acceptere i min lowcarb kost. Det er nemlig ikke ligemeget, hvad sødemidlerne er baseret på i forhold til blodsukkerstigning.

Sødemidler og lowcarb livsstil - KETO, LCHF, vægttab

Sødemidler (sukkeralkoholer) og deres indholdsstoffer

Der findes et væld af sødestoffer på markedet. Nogle påvirker blodsukkeret, mens andre ikke gør. Det er derfor vigtigt at kigge ordentligt efter, hvad de er baseret på. Det vi ønsker på lowcarb kost er nemlig et stabilt blodsukker. Så nytter det ikke, hvis du eksempelvis benytter sødetabletter baseret på maltitol i hver eneste kop kaffe, du drikker. Maltitol har nemlig et glykæmisk index på 35-52, hvilket er ret højt for en sukkeralkohol.

Det glykæmiske indeks er det, der fortæller, hvor meget de påvirker blodsukkeret. Det er et udtryk for hvor meget 50 gram kulhydrat får blodsukkeret til at stige. Almindeligt hvidt sukker har et GI på 100. Det er det, vi måler de øvrige op imod. 100 er meget stor påvirkning. 
Højt GI er over 70, mellem 55-70 og lavt under 55. På lowcarb kost vil vi dog gerne noget længere ned end det, da vi gerne vil undgå blodsukkerstigning. Derfor er der også nogle sødestoffer, der er mere velegnede end andre:

Sødemidler der ikke påvirker blodsukkeret

 • Acesulfam K (E 950)
 • Aspartam (E 951)
 • Cyklamat (E 952)
 • Sakkarin (E 954)
 • Sucralose (E 955)
 • Thaumatin (E 957)
 • Neohesperidin (E 959)
 • Erythritol (E 968)
 • Steviol Glycosid (E 960)

Sødemidler der påvirker blodsukkeret

 • Sorbitol (E 420)
 • Maltitol, maltitolsirup (E 965)
 • Isomalt (E 953)
 • Lactitol (E 966)
 • Xylitol (E 967)

Så skal man gå udenom sødemidler eller ej?

Hvis du kan, så synes jeg bestemt, du skal undlade dem. Kan du ikke, synes jeg ikke, det nødvendigvis er en skrækkelig ting. Hvis du sørger for at vælge med omhu, kan du sagtens opnå ketosetilstand, stort vægttab, stabilt blodsukker eller hvad du end sigter mod. Jeg forsøger selv at holde min kunstige sødning på et minimum, men for mig har det været vigtigere at få udryddet sukkeret i min kost. Så må det koste lidt kunstig sødning undervejs, når behovet er der. For nogle trigger sødestoffer sukkertrangen, og så er det selvfølgelig vigtigt, at man forsøger at holde det ude af sin kost. Det er her, hvor det er så vigtigt, man mærker efter og ser, hvordan ens egen krop reagerer på de forskellige ting. Vi er ikke alle ens, og derfor findes der heller ikke én vej til målet. Så oplever du øget sukkertrang, sultfølelse eller ustabilt blodsukker, vil jeg helt klart anbefale dig at droppe sødemidler i en periode og se, om det gør udslaget for så at minimere eller fjerne dem helt, men det kommer an på dig, din krop og din reaktion, hvad der er nødvendigt.

Læg en kommentar